آشنایی با انواع لامپ خودروهای سواری

آشنایی با لامپ های خودرویی

در این برگه قصد داریم تا با انواع لامپ های خودرویی بیشتر آشنا شویم . لامپ ها هم همانند سایر لوازم دارای استانداردهای خاص خودشان هستند . اما در این مقاله قصد داریم تا به طور تخصصی به بررسی لامپ های خودرویی بپردازیم .

قبل از بررسی لامپ ها بهتر است با انواع رنگ نوری و توان لامپ ها در خودروها بیشتر آشنا بشویم :

  • آفتابی WarmWhite ( استاندارد ) : با این رنگ نوری اکثر آشنا هستیم . همان رنگ نوری معمولی هر لامپ خودرویی.
  • سفید White : برخی از رانندگان برای زیبایی از لامپ هایی با رنگ نوری سفید استفاده می کنند. این لامپ ها دارای دید بسیار پایینی هستند و در شرایط برفی و مه آلود اصلا دید مناسبی به راننده نمی دهند.
  • هفت رنگ : این‌گونه لامپ ها از هر زاویه ای دارای یک رنگ نوری می‌باشند و زیبایی خاصی دارند اما غیراستاندارد هستند و بهتر است از این‌گونه لامپ ها استفاده نکنید .
  • چهار فصل ALLSEASONS : همانطور که از نام آن پیداست ، لامپ های چهارفصل مختص چهار فصل سال ( بهار ، تابستان ، پاییز و زمستان ) و برای شرایط جوی مختلف می‌باشند . لامپ های چهارفصل دارای رنگ نوری زردتری نسبت به لامپ های معمولی و استاندارد هستند . در‌واقع هرچه نور زردتر باشد دید راننده بالا می‌رود .
  • یخی ( مابین سفید و آفتابی ) : این رنگ مابین سفید و آفتابی می باشد و رنگ نوری این لامپ از ۴۰۰۰ تا ۴۵۰۰ کلوین است و دید مناسبی به راننده می دهد و اکثر لامپ های زنون شرکت های تولید کننده لامپ مثل اسرام – فیلیپس – عقاب کره جنوبی و … دارای این رنگ نوری هستند

حال که با رنگ نوری لامپ ها آشنا شدیم بهتر است کمی هم درباره توان لامپ ها بدانید . توان استاندارد هر لامپ ۵۵ وات و حداکثر ۶۸ الی ۷۰ وات می‌باشدو این لامپ مخصوص استفاده درداخل شهر هستند و در جاده های بین شهری و روستایی که دید پایین است بهتر است از از لامپ های توان بالا استفاده شود. اما مشکلی این جاست که با بالارفتن توان عمر لامپ پایین می‌آید.

نکته : در هنگام استفاده از لامپ های توان بالا حتماً از فیش های مخصوص و آفتامات استفاده کنید )

H4

اولین لامپ که اکثر رانندگان با آن آشنا هستند لامپ هالوژنی سه فیش است . کد جهانی این لامپ H4 می‌باشد . این لامپ طوری است که نور بالا و پایین آن در داخل لامپ می‌باشد . این لامپ همچنین در خودروهایی مثل L90 ، پژو۴۰۵ ، MVM 110 و  پرادو و… استفاده می‌شود . در پیکان و پیکان وانت نیز از این لامپ استفاده می‌شود ولی باید توجه داشت که مدل پیکانی آن گرد می‌باشد و در هنگام خرید باید به آن توجه داشته باشید .

در صورتی که نوردهی لامپ H4 با توان استاندارد برای شما مناسب نیست می توانید لامپ های دیگری مثل چهارفصل – سیلور استار – نایت ریسر – نایت بریکر استفاده کنید. توان این لامپ های مذکور استاندارد می باشد ولی نوردهی بالاتری از لامپ استاندارد دارند .

H7

به لامپ هایی که دارای دو فیش می‌باشند ، لامپ های H7 می‌گویند . به این لامپ ها در بازار ایران نیز پرشیایی نیز گفته می‌شود . استفاده این لامپ ها در پراید های جدید ۱۱۱ ، ۱۳۲ و نیز پژو ۲۰۶ ، پژو پارس ، سمند و … می باشد.همچنین دربعضی از اتوبوس ها و تریلرها نیز از این لامپ استفاده می‌شود اما با ولتاژ ۲۴ ولت . برای این نمونه لامپ نیز مدل های پرنور دیگری مثل چهارفصل – سیلور استار – نایت ریسر – نایت بریکر نیز با همان توان استاندارد(۵۵ وات ) تولید شده است.

 

H1

به لامپ هایی که در انتهای خود دارای یک فیش می‌باشند H1 می گویند. معمولاً از این لامپ برای مه شکن های پژو پارس و پژو ۲۰۶ و … استفاده می‌شود .همچنین در بعضی از خودروها به عنوان لامپ نوربالا استفاده می شود مثل پراید ۱۳۲ یا زانتیا که همه لامپ های آن H1 می باشد. برای این نمونه لامپ نیز لامپ های پرنورتر مثل جهارفصل – سیلور استار – نایت بریکر انلیمیتد نیز طراحی شده است.

H3

 

همانند لامپ H1 می‌باشد اما با این تفاوت که تک فیش آن سیم دار است و به آن لامپ فیش دار هم گفته می‌شود . این لامپ در مه شکن های بعضی از سمند ها استفاده می‌شود . لامپ های پرنورتر با توان استاندارد (۵۵ وات ) : چهارفصل – سیلور استار- نایت بریکر انلیمیتد

H8

لامپ H8 با پایه PGJ19-1  نوع دیگری از لامپ های هالوژنی است که معمولا در مه شکن بعضی از خودروها استفاده می شود. توان استاندارد این لامپ ها ۳۵ وات می باشد و حداکثر توان ۵۵ وات است .

H11

لامپ H11 نیز جز لامپ های هالوژنی است که معمولا در پروژکتور یا مه شکن خودروهایی مثل جیلی – سوزوکی ویتارا – دنا – هیوندا اکسنت و … استفاده می شود. پایه این لامپ PGJ19-2  است.

لامپ های ذکر شده جز لامپ های پر استفاده در خودروها می باشند ولی لامپ های هالوژنی دیگر مثل H13 – H15 – H16 – 880 – 881 – 9005-9004-9006-9011-9012 نیز وجود دارند که برای اطلاعات بیشتر راجع به این لامپ ها می توانید به خود سایت مراجعه کنید.

حال بهتر است بریم سراغ لامپ های هشدار مثل راهنما و چراغ ترمز .

P21W

 

P21W/5W

کد استاندارد برای لامپ های تک کنتاک و دوکنتاک و لامپ های نارنجی است و برای هشدار به سایر رانندگان می‌باشد . این لامپ ها معمولاً در چراغ خطر پشت شیشه قابل بعضی از خودروها قابل استفاده است .

از دیگر لامپ های پایه فلزی می توان به لامپ فندقی نیز اشاره کرد که کمی از لامپ های تک کنتاک و دو کنتاک کوچکتر می باشد و در توان ۵ و ۱۰ وات است.

علاوه بر لامپ های هالوژنی نیز لامپ های زنون که عمر بالاتری دارند در خودروها  نیز استفاده می شود. این نمونه لامپ ها معمولا قیمت بالاتری دارند و حدود ۶ – ۷ سال عمر می کنند . رنگ نوری این لامپ ها یخی است و روشنایی و دید مناسبی به راننده می دهند. لامپ D1S – D1R – D2S-D2R – D3S-D3R – D4S-D4R – D5S – D5R و … جز این لامپ ها می باشد.

 

اشتراک در :
 تماس با مدیریت وب سایت